Tervetuloa mukaan vaikuttamaan asioihin!
Aluevaaleihin päätin lähteä Keskusta Puumalan ehdokkaaksi pitkän harkinnan jälkeen. Uskon, että minulla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa Etelä-Savon hyvinvointialueen ja kotikuntani Puumalan tulevaisuuden hyvinvointiin.
Olen 64-vuotias kesällä 2021 eläköitynyt seurakunnan talouspäällikkö. Sivutoimisena yrittäjänä olen toiminut vuodesta 2016 alkaen, joten yrittäjän arki on minulle myös tuttua ja eläkeläisen kiireisiin sopiva lisä. Minulla on kokemusta kuntapolitiikasta ja myös maakuntavaltuustosta jo vuodesta 2009 alkaen, joten olen tutustunut laajalti koko maakunnan toimijoihin eli minulla on valmiit verkostot ympäri maakuntaa. Olen ollut soteuudistusten valmistelun ohjausryhmissä eri vaiheessa ja perehtynyt kulloinkin esillä olleisiin asioihin.
Päätöksiin vaikutetaan keskustelemalla asioista eri foorumeilla ja esim. ryhmäkokouksissa, joten yhteistyö ja hyvät suhteet toimioihin on erittäin tärkeää. Olennaisiin asioihin perehtyminen ja keskittyminen helpottaa päätöksentekoa.
Tulevassa hyvinvointialueen valtuustossa on haasteena saada asiat toimimaan uudella tavalla ja myös haja-asutusalueiden palvelut säilymään helposti saavutettavina. Minulla on ollut periaatteena, että mitään asioita ei pyritä tekemään. Ne joko tehdään tai ei ja keskitytään oikeisiin asioihin.
Katso lisätietoja soteuudistuksesta tästä.
Puumala-lehti 22.12.2022
Aluevaalit
Palvelut on oltava lähellä ja saatavilla mahdollisimman nopeasti
Puumalan hyvinvointiaseman säilyminen on perusteltua.
Hanna-Mari Tyrväinen
Keskustan Puumalan ehdokkaaksi aluevaaleihin mukaan lähtenyt Unto Pasanen näkee sote-uudistuksen tervetulleena, sillä terveys- ja soteasioiden siirtyminen hyvinvointialueiden vastuulle helpottaa kuntien tilannetta.
-Kuntien talous tulee paremmin hallintaan, kun isot sote-laskut jäävät pois. Palvelujen käyttäjät hyötyvät paremmasta palvelusta, jos suunnitelmat ja tavoitteet toteutuvat. Terveydenhoitoon pääsee nopeammin ja palvelut ovat paremmin saatavilla, hän perustelee.
Pasanen sanoo, että vaikka digitaaliset ja sähköiset palvelut yleistyvät, ne eivät kuitenkaan korvaa lähipalveluja.
-Puumalassa on hyvin toimiva terveysasema, palveluasumisyksiköt ja lääkäripalvelut, jotka on jatkossakin oltava käytettävissä. Toimitilat ovat hyvässä kunnossa ja niistä on pidettävä huolta tulevaisuudessakin, jotta palvelut säilyvät, sanoo Pasanen.
Pasasella on pitkän linjan kokemus kuntapolitiikasta ja maakuntavaltuustosta, jonka kautta hän tutustunut ja verkostoitunut laajalti koko maakunnan toimijoihin. Hän on ollut mukana myös soteuudistusten valmistelun ohjausryhmissä eri vaiheissa ja perehtynyt esillä olleisiin asioihin.
Aluevaltuutettuna hän edustaisi koko Etelä-Savon hyvinvointialuetta, mutta pitäisi Puumalan puolia kaikin mahdollisin tavoin. Pasanen uskoo, että Puumalan ääni saadaan kuuluviin ja päätöksiin vaikutetaan keskustelemalla asioista eri foorumeilla ja ryhmäkokouksissa.
-Olennaisiin asioihin perehtyminen ja keskittyminen helpottaa päätöksentekoa. Talousasiat ovat olleet minulle työurani puolesta lähimpänä, mutta myös työhyvinvointi- ja työympäristöasiat ovat omaa alaani. Uskoisin, että tällä kokemuksella voin ja pysytyn vaikuttamaan päätöksentekoon myös aluevaltuustossa, sanoo Pasanen.
Pasasen mukaan keskeisintä päätöksenteossa on asiakas, jonka tarvitsemat palvelut on oltava lähellä ja saatavilla mahdollisimman nopeasti. Hyvinvointialueiden rahoitus ja toiminta on järjestettävä siten, ettei asukkaiden verorasitus nouse.
Puumalassa on kannettu huolta oman hyvinvointiaseman säilymisestä. Pasasen mukaan hyvinvointiaseman säilyminen on perusteltua pitkien etäisyyksien vuoksi.
-Omat toimitilat ovat toimivat ja osaavaa henkilöstöä löytyy. Puumalan etuna on lisäksi hieno asuinympäristö ja olosuhteet, joten tänne tulee uusia asukkaita ja muuttovoittoa on tulevaisuudessakin. Kun asiakkaita on riittävästi, palvelut voidaan paremmin säilyttää, hän sanoo.
Hän näkee, että Puumalassa pitää olla kattavat palvelut, eikä pelastuslaitoksen monipalveluyksikkö ei mitenkään riitä turvaamaan peruspalveluita.
Pasasen mielestä yksityisten terveyspalveluiden saamista paikkakunnalle voisi edistää tarjoamalla asiakkaille palveluseteleitä, jos julkisten palveluiden kapasiteetti ei riitä. Esimerkiksi hammaslääkäripalveluille voisi olla tarvetta.
-Hankintaosaamista on kehitettävä siten, että hankintoja voisi kohdentaa ja pilkkoa, jotta myös pienemmät tuottajat voisi osallistua kilpailutuksiin, hän sanoo.
Puumala kuuluu vielä tällä hetkellä Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä ESSOTE:en, jonka valtuustossa on kolme Puumalan edustajaa. Pasanen näkee tärkeäksi, että hyvinvointivaaleissa äänestäjät ovat aktiivisia ja äänestävät Puumalan ehdokkaita, jotta toimielimiin saadaan hyvä edustus.
-Uskon, että Puumalassa äänestetään näissäkin vaaleissa vilkkaasti ja saamme hyvät edustajat läpi. Olemmehan me perinteisesti maakunnan aktiivisin kunta. Jotta saamme aluevaltuustoon mahdollisimman hyvän edustuksen, kannattaa käydä äänestämässä. Puumalassa on hyvät ehdokkaat, hän kannustaa.